İngilizce Öğrenmek için Yetenek-Sizsiniz Türkiye – Bölüm 3

İngilizce Öğrenmek için Yetenek-Sizsiniz Türkiye – Bölüm 3

Şuradan geldiniz; 
Şuradasınız; 
İngilizce Öğrenmek için Yetenek-Sizsiniz Türkiye – Bölüm 3
 
2. Öğrenme Güçlüğü ve Yabancı Dil Eğitimi 
 
Geçmişte yabancı dil öğrenimindeki başarısızlık başta yabancı dil öğrenme kaygısı, yeterince çabalamama, verimsiz çalışma alışkanlıkları, motivasyon eksikliği gibi faktörlere bağlanıyordu. Bu faktörlerin ortalama bir birey için geçerli olmasıyla birlikte zaman içinde yapılan çalışmalar bu faktörler harici bir sebep daha ortaya koydu. Herhangi bir sebeple “öğrenme güçlüğü” çeken kişiler işitsel, sözel, zihinsel pek çok beceriyi çoklu kullanmayı gerektirdiğinden bir yabancı dil öğrenirken diğer alanlara kıyasla daha çok zorlanabiliyorlar. Öğrenme güçlüğü çeken pek çok öğrenciye yabancı dil öğretmenlerinin profesyonel yardım almaya yönlendirmesiyle tanı koyulabildiğini biliyor muydunuz? 
 
Harvard Üniversitesinden psikolog Dr. Kenneth Dinklage 1960'larda Harvard’lı çok parlak ve çok çalışkan bazı öğrencilerin neden yabancı dil derslerinde başarısız olduğunu bulmuştu. Yabancı dil derslerinde başarısız olan ve kaygı duyan bu öğrenciler Harvard Üniversitesi’ne kabul edildiğine göre doğru, verimli ve yeterli çalışma yapabilen öğrencilerdi, motivasyon eksiği de söz konusu olamazdı çünkü diploma alabilmek için yabancı dil derslerinden geçmeleri gerekiyordu. Dr. Dinklage bu öğrencilerle yaptığı görüşmeler sonucunda bir grup öğrenciye önceden bir öğrenme güçlüğü teşhisi konulduğunu ve doğru yönlendirilme ve çok çalışma ile başarılı olabildiklerini, ancak yabancı dil derslerinin öğrencilerin geride bıraktıklarını düşündükleri bazı problemlerini tetiklediğini, diğer bir grup öğrencinin ise öğrenme güçlüğü olduğunu fakat problemler yabancı dil sınıfında baş gösterdiği için o güne kadar teşhis konulmadığını fark etmişti. Diğer alanlarda çok başarılı olan ancak yabancı dil derslerinde başarısız olan üçüncü bir grup öğrencinin ise bir “dil öğrenme güçlüğü” olduğunu hissetmiş ama bu öğrencilerde genel bir öğrenme güçlüğü olduğuna dair olağan bir bulguya rastlayamadığından durumlarına bir açıklama getirememişti. Kaygının bu öğrencilerin başarısızlığında sebep değil sonuç olduğu aşikardı. Çalışmalarını sürdürerek öğrenme güçlüğü sorunları doğru tanımlanıp üzerine eğilindiğinde doğru yönlendirilmeyle bu öğrencilerin de yabancı dil öğrenebileceğini ortaya koydu. 
 
Daha sonra 1980’lerde ikisi farklı üniversitelerde psikolog olan Leonore Ganschow ve Richard Sparks aynı şikayetle başvuran pek çok öğrenci olması üzerine Dr. Dinklage’ın gözlemlerinden yola çıkarak yabancı dil ediniminde problem ve sapmaları formüle eden yeni bir teori geliştirdiler.
 
Leonore Ganschow ve Richard Sparks’ın yabancı dil edinimi üzerine dilin dilsel kodlara (fonolojik -sesbilimsel-, anlamsal, sözdizimsel) sahip olarak tanımlandığı daha önceki araştırmaların bir uzantısı olarak ortaya koydukları Dilbilimsel Kodlama Eksikliği Hipotezi (Linguistic Coding Deficit Hypothesis -LCDH-), yabancı dil edinimindeki güçlüklerin öğrencinin kendi anadili sistemindeki bu kodların bir veya daha fazlasındaki kusurlardan kaynaklandığını öne sürer. Bu kusurlar dilde yazılı veya sözlü yönlerden hafif veya ciddi problemlere yol açabilir. Hipotezlerine göre, mükemmel dil öğrenenler dilsel kodların üçünde de güçlüdür ve tersine, çok zayıf dil öğrenenler üçünde de zayıftır. Bununla birlikte, arada, yabancı dilde konuşmada çok akıcı ama dilbilgisi ve yazmada güçlük yaşayan ya da aksine oldukça iyi okuyup yazan ama iyi bir aksanla konuşamayan veya kendisine söylenenleri anlayamayan öğrenciler de vardır. 
 
Araştırmacılar, bu zorlukların ana dildeki eksikliklerden kaynaklandığını söylüyor. Dr. Kenneth Dinklage bu problemlerin çok açık veya gözden kaçabilecek kadar hafif olabileceğini yıllar önce gözlemlemişti ve hala birçok uzman ve uzman olmayan kişi sorunun aslında birinci dilde olduğu gerçeğine inanmakta zorluk çekiyor. Bir öğrenci nasıl kendi ana dilinde yetkin, bazen çok yetkin olabilir de yeni bir dilde, sözde ilk dile dayalı zorluklarla karşılaşabilir? Kabul etmesi zor. 

İngilizce Öğrenmek için Yetenek-Sizsiniz Türkiye – Bölüm 3
 
Dil Öğrenme ve Test Vakfı (Language Learning and Testing Foundation – LLTF) adında bir kuruluş ise bir bireyin yabancı dil öğrenmede başarı olasılığı ve kolaylığını ölçen bir Modern Dil Yetenek Testi (Modern Language Aptitude Test – MLAT) uyguluyor. Ancak burada bahsi geçen “yabancı dil öğrenme yeteneği”, bir bireyin bir yabancı dili, dil öğrenme eğitim programı içerisinde ne kadar hızlı ve kolay öğrenebileceğinin öngörülmesini ifade eder. Dil öğrenme yeteneği, bireyin bir yabancı dili öğrenip öğrenemeyeceğini ifade etmez, yeterli fırsat verildiğinde hemen herkesin yabancı dil öğrenebileceği varsayılır. Bu nedenle, bu dil yetenek testinden alınan puanlar, öğrenmeye en azından orta derecede motive olduğu varsayılan kişinin belirli bir hedefe ulaşması için ne kadar zamanın yeterli olacağını öngörmeye yardımcı olmak için kullanılabilir. 
 
Zaten bu testlere bireysel olarak ulaşmamız pek mümkün değildir. Genellikle hükümet ajansları tarafından vakit kazanmak için doğru kişileri görevlendirmek veya dil eğitimi veren kurumlar tarafından öğrencileri doğru sınıflara yerleştirmek üzere kullanılırlar. 
 
Sonuç olarak yabancı dil öğrenmekte güçlük yaşayan kişinin yabancı dil öğrenme kaygısı, düşük motivasyon, yetersiz veya verimsiz çalışma dışında bir öğrenme güçlüğü sorunu varsa bu teşhis edilmelidir. Doğru metot ve yönlendirme ile güçlük yaşayan kişilerin de yabancı dil öğrenimi mümkün olur*. 
 
Sonradan İngilizce öğrenen biri olarak bir Amerikalı gibi İngilizce konuşmak için iyi bir taklit yeteneğine ihtiyacınız olabilir. Fakat yabancı dil öğrenmek için yetenek gerekmez. Bu arada söylemeden bitirmeyeyim; ben dil öğrenmeye özel okulda ve erken yaşta başlamış biri ve bir yabancı dil öğretmeni olarak bir Amerikalı’dan veya bir İngiliz’den ayırılmayacak kusursuz aksana sahip değilim. Eğitim hayatım boyunca hiçbir Türk öğretmenim veya meslek hayatım boyunca hiçbir öğretmen arkadaşım da değildi. Sonradan edinilen bir dilde bunu sağlamak mümkündür ancak özellikle o dilin konuşulduğu ülkede yaşamıyorsanız zordur ve temiz bir dil kullanabildiğiniz sürece eğer BBC News’de haber sunmayacaksanız veya benzer bir kişisel amacınız yoksa gerekli değildir. Hatta bazı ülkelerde bunun için bile gerekli olmayabilir bkz. Şebnem Scheafer. :)
 
*Öğrenme güçlüğü olan kişilerde yabancı dil eğitimi konusunda daha detaylı bilgiye buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. 
 
Good luck with your studies!

You Might Also Like

0 comments

Merhaba, merhaba?

Yabancı dil eğitimi üzerine paylaşacağım çok şey var. Bunlardan ikisi;
Eğitim şart.
Ve İngilizce, öğrenmesi en kolay dillerden biri.
Devamını yazıyorum :) Takipte kalın! ♡