İngilizce Öğrenmek için Yetenek-Sizsiniz Türkiye – Bölüm 1

İngilizce Öğrenmek için Yetenek-Sizsiniz Türkiye

İngilizce Öğrenmek için Yetenek-Sizsiniz Türkiye – Bölüm 1
 
Yeteneksiz miyiz? Yetenek biz miyiz? Bir yabancı dil öğrenebilmek için yetenek gerekli midir? Siz başlığı nasıl okudunuz? Ne cevap verdiniz?
 
Bu yazımı yabancı dil öğrenmek isteyenler, bunun için vakit harcadığı halde kayda değer ilerleme kaydedemeyenler, “Benim yabancı dile yeteneğim yok” yargısı ile vazgeçenler, “Türkler İngilizce konuşamıyor” cular, okuldaki yabancı dil derslerinde başarısız olan hatta derse karşı olumsuz tutum geliştirmiş öğrenciler, öğrenci velileri, yabancı dil öğretmeni değerli meslektaşlarım ve okul idarecileri için kaleme alıyorum. Kendi öğrenme ve öğretme sürecimde edindiğim tecrübeler ve bilimsel verilere dayanarak vardığım sonuçları paylaşacağım. 
 
Önce bilgi, beceri ve yetenek kelimelerini tanımlayalım;
 
Bilgi: Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, olgu. 
Beceri: Eğitim ve tecrübe yolu ile elde edilen bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma kabiliyeti, maharet.
Yetenek: Kişinin doğuştan gelen bir işi yapabilme ve öğrenebilme kapasitesi.
 
Bilgi ve beceri sadece emek harcayarak edinilebilirken yetenek doğuştan gelen avantajları kapsıyor. 
 
Fiziksel veya zihinsel bir engeli olmayan ortalama biri basketbolun nasıl oynandığını, kurallarını, ligleri, takımları, tarihçesini okuyup araştırarak öğrenebilir (bilgi). Bir süre belli bir motivasyonla antrenman yaparak basketbol oynamayı öğrenebilir (beceri). Ve kendine uygun öğrenme yöntemlerini, belki de iyi bir koç seçip verimli ve düzenli çalışmayla iyi bir basketbol oyuncusu olabilir (bilgi ve becerinin öğrenme yolu ile kazanılıp geliştirilebilmesi). 
 
NBA liginde oynamak için ise bu bilgi ve becerinin ötesinde çok erken yaştan itibaren bu amaca adanmış günde iki antrenman ve pek çok fedakarlıktan oluşan bir yaşam; tüm psikolojik engellerden arınmış, tamamen motive bir zihin yapısı; takım oyunlarında başarılı olabilmek için edinilen beceriler; zorlayıcı, sıkı ve özverili çalışmalara ilave olarak özel hayat, eğlence ve uyku saatlerini, beslenme ve sağlıkla ilgili tüm alışkanlıkları bu amaca yönelik düzenleme ve bu düzene hayat boyu sadık kalabilme iradesi gerekir. 
 
Bir NBA oyuncusunun eğer varsa şans ve doğuştan gelen avantajları o oyuncunun kendine özel hikayesidir ve sıkı çalışması sonucu elde ettiği başarısının ancak yardımcı unsurları olarak sayılabilirler. Zaten biri basketbol oynama yeteneği ile doğmaz. Ancak iyi basketbol oynama becerisi kazanmasını kolaylaştırabilecek üstün fiziksel dayanıklılık, uzun boy, kolay öğrenme kapasitesi gibi kalıtsal avantajlara sahip olabilir. Başarısını tanımlayan şey üstün yeteneği değil adanmışlığı olacaktır zira hepimiz farklı avantajlar ile dünyaya geliyoruz ancak hepimiz bu alanlarda ünlenmiyoruz, değil mi? 
 
"Yetenek sıkı çalışmadığında, sıkı çalışma yeteneği yener." - Tim Notke
"Yetenek sıkı çalışmadığında, sıkı çalışma yeteneği yener." - basketbol koçu Tim Notke
Bu tanımlar ve örnekleri yabancı dil öğrenmeye uyarlayarak başlığı tekrar değerlendirmenizi ve okumaya devam etmenizi rica ediyorum. 
 
Yıllar önce özel bir ortaöğretim kurumunda İngilizce öğretmeni olarak görev yaptığım sırada klinik psikoloji doçenti sevgili Mehmet Şakiroğlu da TRT İzmir Radyosu Kent FM’de “Psikolog gözüyle İzmir” adında çok keyifli bir haftalık yayın yapıyordu. “İngilizce öğretiminde psikolojik engeller” konusunda sohbet etmek üzere davet ettiği bir yayınına seve seve konuk oldum. Psikoloji hem mesleki hem kişisel gelişimim için hep ilgi alanlarım içinde olmuştur ancak bu kadar keskin bir başlık o güne kadar hiç tam anlamıyla gündemimde olmamıştı. O günden itibaren bu konuda sık sık düşünmeye, araştırmaya ve gözlem yapmaya başladım. 
 
Hepimiz bugüne kadar iyi kötü bir şeyler öğrendik. Hepsi yeteneklerimiz sayesinde miydi? Yabancı dil öğrenmeyi ne zaman ve niçin bu şekilde ayırmaya başladık? Bir yabancı dil öğrenmek için yetenek gerekli midir sorusuna bilimin ve benim ortak ve basit bir cevabımız var? HAYIR! 
 
Bu yetenek lafının nereden çıktığını ise iki başlıkta toplayacağım:

You Might Also Like

0 comments

Merhaba, merhaba?

Yabancı dil eğitimi üzerine paylaşacağım çok şey var. Bunlardan ikisi;
Eğitim şart.
Ve İngilizce, öğrenmesi en kolay dillerden biri.
Devamını yazıyorum :) Takipte kalın! ♡